11 februari 2019

powersolutions news electrabel

Het afschakelplan dat een totale black-out van ons elektriciteitsnet moet voorkomen, had België alvast in de eerste helft van de winter niet nodig. Mocht dat begin 2019 wel het geval zijn, dan komt een deel van de oplossing ook van Belgische mobiele centrales die eerder vooral succes hadden in Afrika en Latijns-Amerika. (Wouter Temmerman)

Na een hete zomer kenmerkte het najaar van 2018 zich door een ‘zachte’ start van de winter. Wat het vervolg van de winter zal brengen, is nog onduidelijk, maar bij koud weer moeten we volgens het Federaal Planbureau nog steeds rekening houden met mogelijke stroomtekorten. Door het uitvallen van meerdere kernreactoren valt een belangrijk deel van de ingeplande capaciteit weg. Vooral op dagen met koud weer en weinig wind kan op de piekmomenten (tussen 17u en 20u) een tekort optreden. Komt het zover, dan kan de overheid beslissen om het afschakelplan te activeren.

Om een totale black-out van het elektriciteitsnet te voorkomen kan de overheid volgens dat plan steden of gemeenten deels of helemaal afsluiten van het net. Toen na de zomermaanden bleek dat in november slechts één van de zeven kerncentrales operationeel zou blijven, ging de overheid op zoek naar oplossingen om een tekort van om en bij de 1.700 megawatt (MW) te compenseren. Eén van de opties die meteen in de kijker kwamen, was het activeren van gascentrales. Dat leidde onder andere tot het maken van afspraken over de heropstart van de oude gascentrale in Vilvoorde, maar ook tijdelijke mobiele energiecentrales helpen om de puzzel te leggen.

Pieken opvangen

Zo deed de overheid bijvoorbeeld een beroep op Power Solutions, een Belgisch bedrijf dat zich naast het verhuren van stroomgeneratoren ook specialiseerde in het opbouwen en bedienen van tijdelijke mobiele energiecentrales. Al meer dan 10 jaar bouwt en opereert Power Solutions dergelijke centrales in onder andere Afrika, Latijns-Amerika, Rusland en andere Europese landen. Maar door de vrees voor een black-out in eigen land zet Power Solutions deze winterperiode verscheidene mobiele energiecentrales en ervaringen in op de Belgische markt.

“Het gaat om tijdelijke elektriciteitscentrales op basis van diesel of gas die meteen kunnen opstarten en hun eigen geproduceerde energie onmiddellijk kunnen injecteren in het landelijke elektriciteitsnet van zodra dat nodig zou zijn”, legt Managing Director Didier Bruyns uit. “Verdeeld over drie locaties kunnen we op die manier 50 Megawatt bijdragen aan het plan. Dat is uiteraard beperkt in vergelijking met de totale behoefte van de Belgische gezinnen, maar het helpt samen met de andere oplossingen wel om de pieken op te vangen. Met drie mobiele centrales kan je in theorie op piekmomenten de energiebehoefte van 5.000 gezinnen voeden.”

Naar een nieuw distributiesysteem

Dat net tijdelijke mobiele centrales in beeld komen wanneer een stroomtekort dreigt, is volgens Didier Bruyns geen toeval. “Zolang België geen alternatieven heeft voor de niet operationele kerncentrales is een mobiel alternatief interessant om gedeeltelijk tijdelijke capaciteitstekorten op te vangen”, zegt hij. “Bovendien evolueert ook de technologie om met een mobiel alternatief in te spelen op stroomtekorten en zeer snel extra geproduceerde Megawatts in het elektriciteitsnet te duwen. Milieu is ook voor deze activiteit een belangrijk punt. We onderzoeken nieuwe mogelijke technologieën om de uitstoot van mobiele energiecentrales te reduceren en de efficiëntie te verhogen.”

Vraag vrijblijvend uw offerte aan

Vind uw geschikte stroomgenerator

Powersolutions respecteert de privacy van uw gegevens.
Waarom cookies? Ze worden gebruikt om de website en uw browserervaring te verbeteren. Klik op "Ik ga akkoord" om cookies te accepteren en direct door te gaan naar de website of klik op "meer informatie."

Ik ga akkoord